Hvorfor gør-det-selv og vores erfaring

I den bedste af verdener har alle virksomheder muligheder for at trække på eksperthjælp til udvikling af organisationens mentale sundhed og samarbejde.

Vel at mærke når de vil og hvor de vil. Sådan en verden findes dog ikke og måske, er det i virkeligheden mere interessant, at teamet selv har foden på speederen.

For det er ikke kun i forbindelse med hobbyprojekter derhjemme, at gør-det-selv er oplagt. Det er det også i udvikling af vores organisationer. Alt for ofte bliver forandringsprocesser afhængige af interne eller eksterne konsulenter. Forandringskraften flyttes fra organisationen til konsulenten og en del af handlekraften pantsættes i konsulentens metoder og anbefalinger.

Vi ønsker at flytte det tyngdepunkt tilbage til organisationen og det enkelte team. For når alt kommer til alt, er det ikke os som konsulenter, der sikrer forandring. Det er organisationen selv.

I Gnist konstaterer vi dog igen og igen at organisationer i stigende grad efterspørger redskaber. Redskaber der omsætter teori og forskning til metoder, der kan anvendes til at sikre strategisk relevante forandringer i en travl hverdag.

Igennem de sidste 8 år har vi stillet os selv spørgsmålet:

“Hvordan kan vi tage det bedste af det, som vi ved og kan
som specialister inden for organisationsudvikling,

bearbejde det og designe et redskab, der hjælper et team til selv at gøre det, som vi typisk faciliterer på workshops og seminarer.”

Ønsker I et bedre samarbejde?
Susa hjælper Jer.

Susa er verdens første digitale sparringspartner, der hjælper teams til forbedret samarbejde og øget mental sundhed.

Dit team kan være et af de 50 udvalgte, som kan få gratis hjælp fra Susa.

Vores erfaringer med ”gør-det-selv” fra pdf til robot

SHELL erfarede i 2010 at deres indsats på at opdage stress tidligt og reagere på det, ikke gav de ønskede resultater. De besluttede derfor at ændre deres tilgang til i stedet at opbygge resiliens (robusthed).

Det blev til et robusthedsprogram, der skulle styrke og støtte medarbejderne i at gøre det bedste de kan. De valgte at udarbejde programmet intern i afdelingen SHELL Health, men med 93.000 medarbejdere i 90 lande indså de, at de aldrig ville nå ud til alle.

Programmet blev derfor et modulbaseret program med materialer, som ledere, teamledere og medarbejdere selv kunne anvende til at sætte resiliens på dagsordenen i deres team.

Ud fra 15 spørgsmål lavede SHELL en resiliens måling, som før dette program lå på et gennemsnit på 25% og efterfølgende på over 60%.

Gnist har siden 2010 udviklet en række gør-det-selv værktøjer til brug i organisationer, hvilket er inspireret af blandt andet SHELL.

Lige fra spillet Styrkehistorier, som fremmer et teams viden om, hvordan de kommer i flow, opbygger et robust fællesskab og styrker hinandens handlekraft til konceptet SNAKS.

SNAKS er specialdesignede gør-det-selv værktøjs- og materialepakker i pdf format, der hjælper ledere og medarbejdere til at have effektive samtaler om emner, der knytter sig det at have det godt og gøre det godt på arbejdspladsen.

Skridtet mod Susa og dermed en digital sparringspartner, er derfor sket over 10 år og bygger på 20 års erfaring med det bedste fra organisationspsykologi, facilitering, læring og design.